muttliv.blogg.se

#feminism #kvinnokamp #klasskamp #patriarkathat #krossanormen

och så levde de lyckliga i alla sina dagar...?

Kategori: Allmänt

 
Dessa typer av bilder finns det tusentals av på forum som 9gag, weheartit osv, platser där unga personer hänger och därmed bildar sig en form verklighetsuppfattning. En typ av uppmaning om hur du och din partner ska vara i ett förhållande för att tillfredställa den andre maximalt, allt format efter stereotyper och normer. Som ung, varesig en har haft ett seriöst förhållande eller inte, så blir dessa bilderna väldigt påfrestande och destruktiva. Det finns alltid en mall för hur en ska vara, beroende på vilket kön en tillhör, och att sträcka sig utanför denna mallen skulle, enligt dessa typer av uppmaningar, innebära att du inte kommer kunna att behålla din partner. Vem mår bra av dessa krav och påtryckningar?  jag skulle vilja sträcka mig så långt och säga; ingen.

" How to keep your man" vs. "How to keep your girl". Rubrikerna i sig säger redan det som punktas under dem. Mannen är överhand, och ska ha makt och kontroll över sin flickvän. Iklädd i någon form av kärleksfull hjälte ska mannen "protect and respect her". Inget fel i respekten, men att män i hetroförhållanden alltid ska uppmanas till att skydda sin flickvän gör att flickvännerna alltid målas ut som en svag, mindre individ som inte kan stå upp för sig själv. Är inte detta ett väldigt förlegat sätt att se på kvinnan, så säg?
 
"Give him his space" och "Do not ask for too much" står det som uppmaning till tjejerna. Begär inte för mycket? När begär en för mycket av sin partner och varför är det alltid skrivet att kvinnor begär för mycket av män? Varför utmålas alltid vi de hormonstyrda, känslomässiga, ohanterliga personerna när en dagligen kan läsa, höra, se på tv och film om män som vägrar ta kvinnors nej som ett nej? Att vi kvinnor anklagas ständigt för att försöka förändra våra partners, försöker styra dem eller tar upp deras dyrbara tid är B U L L S H I T all over, som tyvärr är en påspädd stereotyp som cirkulerar alltför ofta i vår populärkultur. Och när det istället är åt andra hållet, ta The Notebook som exempel, så är helt plötsligt den egenskapen romantisk. En man som tjatar sig till en date och sedan lever de lyckliga i alla sina dagar. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut och flera av fallen där män "asks for too much" utmynnar i livstragedier för de inblandade. Det är inte romantiskt. Det är maktgalet.

Bilden i sig handlar väldigt mycket om att män ska vaka och skydda sin flickvän och tjejerna ska acceptera det och sina pojkvänners behov kring det. I punkterna under dessa smaklösa rubriker finns det väldigt mycket utrymme för mannen att vara otrogen, att fejka sina känslor, att inte ta ansvar, att låta flickvännen komma till honom som om hon vore en ägodel, medan det för kvinnan handlar om att tillfredssälla sin man. "Treat her like a princess" - ja, om det är Rapulzel ni menar. Det är smidigt och enkelt att ha makt över en person som en stänger in i ett torn utan in eller utgångar.
 
 
big no no till det här. Det gör ont i mig att folk tror att detta faktiskt stämmer. Unga tjejer och killar som längtar efter det underbara det innebär att vara i ett lyckligt förhållande, att vara kär, att få dela hela sig själv med någon och möts av detta? Människor och förhållanden är olika. Det finns ingenting typiskt kvinnligt eller manligt och ett förhållande ska aldrig handla om makt, som bilden ovan gör. Förhållanden ska handla om ömsesidig kärlek och ömsesidig respekt, och den dagen det inte gör det så är det inte världens undergång att det tar slut - så länge det inte handlar om makt. För när det börjar handla om makt, det är då det mörka träder in och det händer alltför, ALLTFÖR ofta. 
 
Ta hand om varandra därute, systrar och bröder.
Kommentera inlägget här: