muttliv.blogg.se

#feminism #kvinnokamp #klasskamp #patriarkathat #krossanormen

och så ska vi prata lite om rasism *tadaa*

Kategori: Allmänt

Vaknade häromdagen och möttes av två statusuppdateringar som har fått mig att fundera en hel del de senaste dagarna. Det är oviktigt vilka som har skrivit dessa och också de exakta orden som användes, men så som jag har uppfattat det så har dessa två personer varit ute häromkvällen och blivit påhoppade/rånade/bestula eller dylikt under kvällen av, vad jag uppfattar det som, någon eller några med utländskt påbrå.
 
I dessa statusuppdateringar uttrycktes en hel del ilska, vilket är förståeligt. En får bli arg för att någon inkräktar hos en, en får bli arg för att någon tar ens saker eller tar på en på sätt som inte är accepterat och ömsesidigt. Då ska en bli arg, som fan.
 
Vad en inte får göra är att lägga skulden på människor som inte begått dessa gärningar. Det ÄR moraliskt fel att ta någon annans saker, men den bristen på moral ligger inte hos alla som tvingas fly från hot, krig och död. Den birsten på moral ligger hos just de förövarna, som just den kvällen tog just dessa statusuppdaterares saker. Dem är personer, precis som du och jag och vem som helst kring oss. Dem tar egna beslut, bra såsom dåliga, och har egna personligheter och erfarenheter. För att dem råkar komma från ett annat land har ingenting med det att göra, och om en tror det - då ligger inte bara bristen på moral hos dessa förövare som stjäl, utan också hos dig som tror det.
 
Dessa förövare ska självklart straffas för sina brott, precis som vem som helst som stjäl eller skadar någon annan. Genom ett straff kan dessa förhoppningsvis förstå och lära sig varför en inte ska göra så mot andra människor. Men hur ska vi straffa det brottet som faktiskt föder mer brott, mer utanförskap och mer smärta än en stulen plånbok eller inslagen ruta, långt mer än många andra straffbara brott? Hur ska vi straffa rasism?